A sütődiszkosz
Mátrai favágóktól származó sütő-főző edény, melyben tábor tűz - vagy faszénparázson különböző húsételek készíthetok zöldségfélékkel, gyümölcsökkel összepárolva.
Télen kandallóban is tökéletesen használható. A hús tetszés szerint helyettesíthető krinolinnal vagy virslivel is.
Használat előtti beavatása és tárolása azonos a vasbográcséval.
Egy diszkoszban, méretétől függoen, 2,4,8 esetleg 12 személy számára
elegendő étel készíthető.
Újdonság!
Most már névre szólóan, monogrammal ellátott diszkoszt is elkészítünk!
Általános recept:
A sütodiszkosz aljára szalonnacsíkokat helyezünk, erre rétegezzük a zöldségféléket és a húsokat. Az legfelső réteget ismét szalonnával borítjuk, majd az edényt lezárjuk. Sütés után az edényt néhány perc várakozás után nyissuk ki.
Elkészítési idő, a diszkosz méretétol függoen, 40-60 perc,
ill. 1-11/2 óra.
Használat utáni tisztítás: homokkal vagy acélsúrolóval történő átdörzsölés után elmossuk, szárazra töröljük, majd a belsejét zsiradékkal kikenve tároljuk.